14 March 2018
Wie kent het nou niet van vroeger: de vormenstoof. Een succesnummer voor de kleintjes en goed voor urenlang speelplezier. Door vast te pakken, te voelen, te rammelen en te proberen doet een kind spelenderwijs kennis en nieuwe vaardigheden op. Dat je zoveel jaren later de vormenstoof nog eens gebruikt, verwacht je niet, maar dat het je een onverwachte kijk op samenwerken geeft wordt wel duidelijk.
Heb je een peuter wel eens z’n uiterste best zien doen om een vierkante vorm toch door een rondje zien te krijgen? Fascinerend om te zien dat een flink aantal pogingen verschillende reacties teweeg brengt. De één blijft maar proberen, de ander wordt boos, de volgende loopt weg en weer een ander vraagt hulp. Typisch dat je tijdens het samenwerken eigenlijk precies hetzelfde kan doen als die peuter. Als je een team samenstelt, heb je ook te maken met al die verschillende vormen. Diverse competenties, karakters, ervaring, achtergronden en kennis maken een team tot een kleurrijk geheel. Maar hoe zorg je er nou voor dat iedere vorm goed terecht komt?
Waar we snel geneigd zijn om een project mee te starten is natuurlijk de inhoud. Maar wij lieten die even voor wat het was en gingen eerst aan de slag met het team van Blokhuisplein. Een bouwteam kan namelijk pas succesvol zijn als de krachten van elk teamlid worden benut. We beginnen dus met een lege vormenstoof en bekijken eerste elke losse vorm eens goed. Dit doen we aan de hand van de Analytical Competence Tool (ACT). Deze tool stelt de unieke toegevoegde waarde van teamleden voor het project scherp. Het maakt de sterke kanten van elk teamlid inzichtelijk, maar laat ook zien waar iemand minder goed in is. Zo voorkom je dat een teamlid een vorm aanneemt die niet past. Maar dan nu al die vormen bij elkaar. Welke dynamiek geeft dat? Welke vormen passen goed bij elkaar, ontbreekt er nog een vorm en welke vormen kunnen wrijving geven? Met een goede begeleiding van het team komt de juiste vorm op de juiste plaats. Een bouwteamcoach begeleidde dan ook de teamleden van Blokhuisplein.
Met een goede begeleiding van het team komt de juiste vorm op de juiste plaats
Ruth BoumanEen team presteert het beste als elk teamlid doet waar hij goed in is. Zo worden kracht en kennis optimaal benut. Maar dan nu even terug naar de praktijk. Want, hoe heeft het bouwteam van Blokhuisplein vorm gekregen?
ACT-meting
De ACT-meting maakte inzichtelijk waar elk bouwteamlid goed in is, waar aandachtspunten liggen en wat de kracht en valkuilen van het team zijn. Ook geeft het richting aan de manier waarop hier mee om kan worden gegaan.
Teambegeleiding
De inzet van een bouwteamcoach voor de begeleiding van de Project-Start-Up waardoor de initiële rolverdeling is aangepast, gewerkt werd aan bewustwording en mogelijkheden om de benodigde vaardigheden te versterken. Niet alleen om te komen tot een complementair team, maar ook als vertrekpunt voor het voeren van het echte gesprek en elkaar aan te spreken op houding en gedrag.
Maar, hoe nu verder? Want: hoe veranker je de opgedane inzichten en gemaakte afspraken over samenwerken? Een klein tipje van de sluier: het spoorboekje. Een tijdgebonden handleiding voor het project waarin samenwerking hand in hand gaat met inhoud. Lees hierover meer in de volgende blog of bezoek het symposium Bouwteam Blokhuisplein op 23 maart a.s.
Vrijdag 23 maart is de officiële opening van de nieuwe Blokhuispoort te Leeuwarden. Onderdeel hiervan is het symposium Bouwteam Blokhuisplein waarin Royal HaskoningDHV, gemeente Leeuwarden, Mandaad Organisatieadvies, OHPEN Ingenieurs en Koninklijke Oosterhof Holman hun tips voor een succesvol bouwteam delen.
Meld u nu aan via symposium@ohpen-ingenieurs.nl. Wees er snel bij, want VOL=VOL! Klik hier voor meer informatie over het programma.
Meer informatie over samenwerken in een bouwteam? Neem contact op met Ruth Bouman – eigenaar Mandaad Organisatieadvies via e-mail ruth@boumandaad.nl of telefonisch 06-25637533.