Contact
Hoofdkantoor OHPEN De Hoogte 7 9351 VN Leek +31594280123 Plan route
Direct contact Bel ons voor uw vragen+31594280123Of stuur een e-mail
Volg ons
Hoofdkantoor OHPEN De Hoogte 7 9351 VN Leek +31594280123 Plan route
Direct contact Bel ons voor uw vragen+31594280123Of stuur een e-mail
Volg ons

Kennisdelen binnen de energietransitie

02 January 2021

Naast de coronapandemie is de energietransitie een ander veel besproken item in 2020. Bij Ohpen zijn we dagelijks bezig om de puzzel rondom deze transitie op te lossen en hierbij lopen we tegen een aantal problemen aan. Vandaar dat we na het lezen van het artikel ‘Vacatures stapelen zich op in energiesector’ in het Dagblad van het Noorden de noodzaak voelden om een blog over dit belangrijke thema te schrijven.

Net zoals Marieke Abbink Pellenbarg (directrice New Energy Coalition) zien wij de trend dat er steeds meer vacatures bij komen die betrekking hebben op de energietransitie. Zoals terecht aangegeven wordt, is de beschikbaarheid van voldoende geschoolde expertise van levensbelang. Echter, volgens Ohpen gaat het niet alleen mis bij het gebrek aan kennis. De kennis die aanwezig is rondom het thema energietransitie wordt vaak niet gedeeld maar voor zichzelf gehouden. Terwijl de energietransitie bij uitstek een onderwerp is die we samen aan moeten pakken.

Samenwerken en kennis delen, dat is volgens Ohpen de oplossing om de verschillende puzzelstukjes bijeen te brengen en de energietransitie succesvol te volbrengen. Op dit moment gebeurt dit nog veel te weinig. En dat vinden we erg jammer. Natuurlijk zijn we bewust van het feit dat er diverse bedrijfsbelangen spelen en dat kennis kan leiden tot nieuwe opdrachten en klantcontacten. Echter, het is belangrijk om te beseffen waarom we dit allemaal doen. Het klimaat staat tenslotte onder grote druk en de gehele maatschappij moet haar verantwoording nemen om hier iets aan te doen. De noodzaak is groot! Er is geen tijd te verliezen. Vandaar dat Ohpen graag de handschoen oppakt en gezamenlijk de uitdaging aan wil gaan om Nederland te verduurzamen.

Samen zullen we deze transitie aan moeten pakken en omzetten in betekenisvolle daden. Binnen Ohpen zijn we ervan overtuigd dat Noord-Nederland daarin een belangrijke rol kan spelen en het voortouw moet nemen op het gebied van kennisdeling. Wij dragen hier graag aan bij door een kans te bieden aan young professionals en afstudeerders om samen de (praktijk)kennis te vergroten en onze kennis te delen met anderen.

Wij willen dan ook aan overheidsinstellingen, kennisinstellingen en bedrijven vragen om samen één front te vormen om de energietransitie puzzel te leggen. Om de daad bij het woord te voegen, nodigen we een ieder bij deze alvast uit om contact met ons op te nemen om de kennisdeling omtrent energietransitie op gang te brengen. Heeft u een specifieke uitdaging, dan gaan we graag met u in gesprek tijdens een door ons georganiseerd kenniscafé met daarbij de juiste experts. Mail uw reactie naar info@ohpen-ingenieurs en we nemen in het nieuwe jaar graag contact met u op.