Contact
Hoofdkantoor OHPEN De Hoogte 7 9351 VN Leek +31594280123 Plan route
Direct contact Bel ons voor uw vragen+31594280123Of stuur een e-mail
Volg ons
Hoofdkantoor OHPEN De Hoogte 7 9351 VN Leek +31594280123 Plan route
Direct contact Bel ons voor uw vragen+31594280123Of stuur een e-mail
Volg ons

Officiële OHPENING een feit

15 June 2017

Donderdag 15 juni is OHPEN Ingenieurs in Leek feestelijk geopend. Het thema luidde ‘Samen naar de Top’, met als achterliggende gedachte dat wij geloven in kennisdeling en innovatie als drijvende kracht achter het versterken van de Noord-Nederlandse economie. Met sprekers Wubbo Everts van Top Dutch, Best Value expert Marcel Niemeijer en Peter Westra van Oosterhof Holman Infra werd dit meer dan benadrukt. Innovatie, vooruitdenken en samenwerken waren de belangrijkste kernwaarden. René Garlich, hoofd ingenieursbureau van OHPEN, was gastheer en dagvoorzitter.

Auteur: Wessel de Haan

Tesla in Groningen

Wubbo legde uit hoe Top Dutch campagne voert om de voorgenomen Tesla Gigafactory Europe naar de noordelijke provinciën te krijgen. De actie kreeg enorm veel media-aandacht en wordt nog steeds volop ingezet. Deze fabriek – ter grootte van zo’n 1500 voetbalvelden – zal de batterijen voor de Teslas in Europa produceren. Een enorme economische impuls voor Noord-Nederland. Hij wees het publiek op de innovaties in Groningen en de hoeveelheid succesvolle internet startups die zijn gevestigd in het noorden. Hier mogen we trots op zijn. Zoals we van Tesla gewend zijn zitten ze niet stil en zullen ze er alles aan doen hun voorloperrol te behouden. Wubbo presenteerde een aantal voorbeelden. Het is afwachten of Tesla daadwerkelijk naar Nederland komt maar zal – mits gevestigd in Noord-Nederland – zeker een beroep doen op de innovatiekracht van Noord- Nederland.

BVP

Marcel nam de aanwezigen mee in de wereld van BVP (Best Value Procurement). Hij begon zijn presentatie met een aantal ludieke foto’s uit de wegenbouw, waarbij de opdrachtgever alles voorkauwt, zodat de kennis en expertise van de aannemers niet meer tot hun recht komt. De principes van BVP bieden uitkomst in dergelijke situaties. Daarbij ligt de focus op zo min mogelijk eisen stellen vanuit de opdrachtgever. Vervolgens kan de aannemer zijn expertise gebruiken om tot een totaaloplossing te komen en de juiste specialisten aan het werk zetten, samen met de opdrachtgever. Hierdoor gaat hij meedenken om de maximale kwaliteit te leveren, minimaliseert hij risico’s en wordt onderzoek naar kansen en innovatie gestimuleerd. Het doel moet centraal gesteld worden, dan wint iedereen. De boodschap luidde dan ook: opdrachtgever, durf los te laten!

Innovatie in de praktijk

Peter Westra deelde de innovaties van Oosterhof Holman met de aanwezigen. Daarbij focuste hij op kennisdelen, het bieden van een innovatieplatform, samenwerken en vermarkten. Hij gaf een aantal voorbeelden van innovaties die op deze manier zijn ontstaan binnen Oosterhof Holman. Zoals de Fleet Cleaner, een robot die de onderkant van een schip kan reinigen wanneer deze in de haven ligt voor laden en lossen. Door deze reiniging kan een brandstofreductie van 5 procent worden gerealiseerd. Als je bedenkt dat in de scheepvaart meer brandstof wordt verbruikt dan alle andere transportmiddelen bij elkaar, is te begrijpen dat met Fleet Cleaner enorm veel CO2 kan worden bespaard. Daarnaast wordt QuakeShield toegelicht. Een oplossing dat metselwerk preventief versterkt voor woningen in het aardbevingsgebied. De presentatie wordt afgesloten met een toelichting op de innovatie Geotextiel. Een oplossing voor ‘piping’ in dijken.

Best for project

René Garlich bedankte de sprekers en liet zien welke rol OHPEN kan vervullen als verbindende schakel binnen het proces van idee tot uitvoering. Een aantal concrete projectvoorbeelden werden toegelicht, waarbij hij focuste op samenwerken, co-creatie, innoveren en het bieden van technische totaaloplossingen. Zo wees hij op een mooie samenwerking in Leeuwarden, waarbij er als bouwteam gewerkt wordt aan het Blokhuisplein. Door kenniscafés te organiseren kan er samengewerkt worden aan slimme en technische totaaloplossingen. Duidelijke voorbeelden van ‘Samen naar de Top’!

Passend cadeau

Alle gasten kregen een passend cadeau meer naar huis: een Waka Waka lamp. OHPEN staat voor delen, net als WakaWaka. WakaWaka zorgt ervoor dat de energie van de zon wordt gedeeld. Wij van OHPEN zorgen ervoor dat kennis wordt gedeeld. Daarnaast werd er – passend bij het thema – een week lang rijden in een Tesla S verloot onder de genodigden.