Contact
Hoofdkantoor OHPEN De Hoogte 7 9351 VN Leek +31594280123 Plan route
Direct contact Bel ons voor uw vragen+31594280123Of stuur een e-mail
Volg ons
Hoofdkantoor OHPEN De Hoogte 7 9351 VN Leek +31594280123 Plan route
Direct contact Bel ons voor uw vragen+31594280123Of stuur een e-mail
Volg ons

Circulair bouwen

De ambitie in Nederland is om uiterlijk in 2050 een volledig circulaire gebouwde omgeving te hebben. Circulair bouwen betekent het hoogwaardig hergebruiken van grondstoffen, materialen en (complete) elementen en het voorkomen van afval zodat een gesloten kringloop van grondstoffen ontstaat en afval en de CO2-uitstoot wordt vermeden. Maar hoe maken we dat concreet?

Wat doet Ohpen?

Wij nemen het circulariteitsprincipe mee in het ontwerp van nieuwe infrastructuur. Op deze manier kunnen we ontwerpen voor herbruikbaarheid en restwaarde, en het gebruik van duurzamere materialen vergroten. Hergebruik van materialen is een goede manier om circulair bouwen te stimuleren en kan vaak ook nog eens kosten besparen. Ohpen is hier bijvoorbeeld al actief mee bezig op het gebied van circulaire bruggen. Er kwam een vraag van een gemeente om een brug duurzaam en met een klein budget te vervangen. Tijdens ons kenniscafé werd het idee geopperd om een tweedehands brug te gebruiken. Met dit idee zijn we aan de slag gegaan en inmiddels hebben we meerder circulaire bruggen ontworpen en gerealiseerd. Onze werkzaamheden bestaan o.a. uit:
  • Het organiseren van interactieve kenniscafés om de circulariteitsvraagstukken scherp te krijgen en kennis te delen;
  • Het concreet maken van circulaire ambities door het opstellen van een circulariteitsvisie;
  • Het begeleiden van overheden, corporaties en bedrijven bij het vertalen van circulaire ambities in een uitvraag aan de markt;
  • Het opstellen van adviezen met betrekking tot circulair bouwen;
  • Het opzetten en uitvoeren van haalbaarheidsonderzoeken voor het realiseren of vervangen van circulaire kunstwerken of infrastructuur.

Ervaring

Onze ervaring leert dat de transitie naar circulair bouwen veel vragen oproept. Wat is nou circulair bouwen? Hoe maken we dat concreet? Wat zijn onze mogelijkheden? Wat heeft dit voor invloed op ons bouwproces? Ohpen heeft de technische en praktische kennis en ervaring om dit soort vraagstukken concreet te maken. Heeft u ook vragen over circulair bouwen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan altijd O(h)pen voor een goed gesprek!

Expertises