Deze week is de Blauwe Loper officieel geopend en omgedoopt tot de Pieter Smitbrug. Na een indrukwekkend bouwproces is de Blauwe Loper klaar. Ohpen Ingenieurs & Innovators leverde in bouwteamverband een belangrijke bijdrage aan het ontstaan van de langste fiets- en loopbrug van Europa, van maar liefst 800 meter.
Bouwteam aanbestedingen, je hoort het steeds meer. En dat is niet gek, want er zijn intussen steeds meer successen te vinden over het werken in bouwteam verband. Geen vechtcontracten meer, geen meerwerkdiscussies, maar tevreden opdrachtgevers en opdrachtnemers die met voldoening en een acceptabele winstmarge hun werk kunnen doen en kwaliteit kunnen leveren. Het resultaat: een trots gevoel bij alle bouwteamleden en prachtige werken. De Blauwe Loper is een voorbeeld van zo’n succesverhaal. Hoe is dat zo ontstaan?
Het bouwteam bestond uit de opdrachtgever Provincie Groningen, aannemers Strukton Civiel en Koninklijke Oosterhof Holman en Ohpen Ingenieurs & Innovators. “Onder leiding van de provincie hebben we een deel van het ontwerp gemaakt. Ook hebben we de hele systems engineering en contractbeheersing voor onze rekening genomen”, vertelt René Garlich, bedrijfsleider bij Ohpen en de voorzitter van het bouwteam.
Een belangrijk onderdeel van het werk was het omgevingsmanagement. Omwonenden werden regelmatig geïnformeerd en betrokken bij de ontwerpkeuzes. Ohpen heeft hier een mooie bijdrage aan kunnen leveren door het gehele ontwerp te visualiseren. Dit heeft geresulteerd in prachtige 3D beelden van de brug en zelfs een complete render, nog ver voor hij gebouwd was. Zo konden bewoners vooraf virtueel over de brug fietsen.
Bij Ohpen Ingenieurs & Innovators geloven we in betekenisvol samenwerken. Samenwerkingen waarin het niet alleen om winst draait maar om het toevoegen van waarde. Pas als er ruimte is voor de menselijke kant van samenwerken en we dus niet vanuit contractbepalingen redeneren kan er vertrouwen ontstaan. Vertrouwen en kennis delen zijn de sleutelfactoren om met elkaar de beoogde waarde te kunnen realiseren met een werk. In dit geval zit de waarde in het realiseren van een hoogwaardige verbinding met de langste fietsbrug van Europa, die ook nog eens trendsetter is op gebied van duurzaamheid. Onbekend terrein wat een sterk team vereist wat sámen gaandeweg uit kan vinden hoe dit aan te pakken.
René Garlich, voorzitter van het bouwteam, vertelt: “Om te beginnen voeren we een ACT-meting uit. Zo meten we de competenties en psychologische drijfveren van elk teamlid. Onder begeleiding van een psycholoog ontcijferen we het DNA van het team en spreken we een spoorboekje voor de samenwerking af wat houvast en vertrouwen geeft aan het hele team. Deze techniek passen wij standaard toe aan het begin van elk bouwteam, mét succes.” Najaar 2019 werd het project vereerd met de Aanmoedigingsprijs van Duurzaam GWW. En de brug heeft meerdere keren het nieuws gehaald. Zelfs de Britse krant The Guardian berichtte over de start van de constructie van de ‘longest cycling bridge in Europe’.
Andere bouwteam ervaringen van Ohpen zijn onder andere de realisatie van het Blokhuisplein in Leeuwarden en de reconstructie van kademuren in Kollum, met de gemeente Noardeast Fryslân. En bij de gemeente Enkhuizen heeft Ohpen de gemeente begeleid en geadviseerd om hun eerste bouwteam aanbesteding op de markt te brengen. Zo werd de gemeente geholpen bouwteam ready te worden.
Ohpen Ingenieurs & Innovators durft zichzelf intussen bouwteam expert noemen. Met een breed scala aan succesvolle bouwteamprojecten is er veel kennis en ervaring in huis. Tel daar de bereidheid bij op om kennis te delen en de toekomst van het betekenisvol samenwerken in de GWW en infra ziet er rooskleurig uit wat Ohpen betreft. Heeft u zelf behoefte aan meer kennis en uitleg over bouwteams, bijvoorbeeld door een kenniscafé met ons te organiseren? Wilt u weten hoe u uw team klaarmaakt voor het betekenisvol samenwerken en welke (soft) skills daarbij komen kijken? Of simpelweg een keertje brainstormen? Neem gerust contact met ons op! We denken graag met o(h)pen vizier mee!