Contact
Hoofdkantoor OHPEN De Hoogte 7 9351 VN Leek +31594280123 Plan route
Direct contact Bel ons voor uw vragen+31594280123Of stuur een e-mail
Volg ons
Hoofdkantoor OHPEN De Hoogte 7 9351 VN Leek +31594280123 Plan route
Direct contact Bel ons voor uw vragen+31594280123Of stuur een e-mail
Volg ons

Unieke herinrichting Blokhuisplein

De Blokhuispoort is een levendig gebied en een gezichtsbepalend deel van Leeuwarden. Naast broedplaats voor de creatieve industrie, centrum van LF2018 en hostel, biedt de Blokhuispoort straks ook plaats aan horeca en een bibliotheek. De openbare ruimte rondom de Blokhuispoort wordt daarop afgestemd. OHPEN Ingenieurs, Royal Haskoning DHV, gemeente Leeuwarden en Koninklijke Oosterhof Holman werken samen in een bouwteam om dit bijzondere project vorm te geven. Het nieuwe Blokhuisplein wordt voor de kerst van 2017 opgeleverd.

Facts
Samenwerking in bouwteam middels bouwteamovereenkomst

Realisatie op basis van Uitvoeringsontwerp

Uniek ontwerp met 620 betonelementen (1500-2000 kg per stuk)

Bijzondere (led) lijnverlichting

Verbindende functie centrum en Blokhuispoort

Opdrachtwaarde: € 1.000.000,-- excl. BTW (plafondbedrag)

Samenwerking

“We hebben als bouwteam gezamenlijk het ontwerpproces, de engineering en realisatie van het plein opgepakt in plaats van te werken vanuit een RAW-bestek. Dat maakt het een bijzonder project”, aldus René Garlich, hoofd ingenieursbureau van OHPEN Ingenieurs. “Ondanks verschillende achtergronden en bedrijfsdoelstellingen is een hecht team ontstaan met dezelfde focus en doelstelling: een prachtig, uniek plein realiseren waar Leeuwarden trots op kan zijn.” OHPEN ingenieurs stuurt het bouwteamproces, en levert innovatiekracht en specialisten voor het ontwerp. René vervolgt: “Tijdens de realisatie blijven we betrokken, onder andere voor het omgevingsmanagement.”

Bekijk hier het interview dat Omroep Leo met René Garlich had over het Blokhuisplein >>

Ontwerp

Het Wijkpanel Binnenstad was nauw betrokken bij de ontwikkeling van het Blokhuisplein en leverde het basisontwerp voor het plein. Zij huurden kunstenaars Tilly Buij en Gerard Groenewoud in om het plein een uniek karakter te geven. Samen met het bouwteam is het basisontwerp uitgewerkt tot een uitvoeringsontwerp. René: “Het ontwerp bestaat uit 620 prefab betonelementen in vijftien vormen en vijf verschillende kleuren met uniek vogelmotief. Tevens wordt een kunstobject gerealiseerd in de vorm van een betonnen bank. Tot slot wordt het plein uitgelicht met bijzondere lijnverlichting en wordt het plein verder ingericht met een aantal bomen en groen.

Realisatie

10 Juli 2017 is het officiële startsein gegeven voor de realisatiefase van het Blokhuisplein en is de uitvoering gestart. Het uitvoeringsontwerp en programma van eisen vormt hiervoor de basis. De realisatiefase duurt tot medio december 2017. De oplevering is gepland vlak voor de kerst.

Minisymposium

Omdat de samenwerkende partijen graag hun opgedane kennis en ervaring omtrent werken in een bouwteam willen delen, organiseren zij begin 2018 een minisymposium voor beleidsmakers, projectleiders en managers in de GWW-sector. Houd de website in de gaten voor meer informatie!