Contact
Hoofdkantoor OHPEN De Hoogte 7 9351 VN Leek +31594280123 Plan route
Direct contact Bel ons voor uw vragen+31594280123Of stuur een e-mail
Volg ons
Hoofdkantoor OHPEN De Hoogte 7 9351 VN Leek +31594280123 Plan route
Direct contact Bel ons voor uw vragen+31594280123Of stuur een e-mail
Volg ons

Ook oude brug Ritsumasyl mooi staaltje circulair handelen

26 June 2018

Nabij Ritsumasyl is de aannemerscombinatie Drive in een bouwteam met de Provincie Fryslân gestart met de sloopwerkzaamheden van de oude brug over het Van Harinxmakanaal. De oude betonnen brug, met stalen val, zal vervangen worden door een biobased composiet brug. Een ambitieus project, wat perfect past in de Circulaire Economie gedachte die de Provincie Fryslân voor ogen heeft. Hoewel het innovatieve eindproduct het meest in het oog springt, past ook het hergebruik van de oude brug perfect in de circulaire gedachte waarmee dit werk wordt uitgevoerd.

Zaterdag 16 juni jl. werd het beweegbare deel van de oude brug verwijderd door Oosterhof Holman Beton- en waterbouw, op een ponton gezet en afgevaren. Het beweegbare deel van de brug zal worden hergebruikt en krijgt een tweede leven elders in provincie Fryslân. Het beton van de oude brug wordt vergruisd en geschikt gemaakt voor hergebruik.

Bekijk de onderstaande foto’s voor een impressie van het verwijderen van het brugdeel.

OHPEN Kenniscafé

Het idee om het beweegbare deel te hergebruiken ontstond tijdens één van onze kenniscafés in 2017. Dit kenniscafé werd georganiseerd door OHPEN en de DDFK gemeenten. Tijdens het kenniscafé was de technisch afgeschreven brug van Aldwaldmersyl het onderwerp van gesprek. Door een brainstormsessie probeerden we met ideeën te komen voor het vervangen van de brug met beperkte middelen. Het gebruik van een ‘tweedehands’ brug werd hierbij opgeworpen als een mogelijke oplossing. Het bleek een eerste aanzet te zijn voor de werkzaamheden die 16 juni zijn uitgevoerd. Het idee van een tweedehands brug werd omarmd door de gemeente DDFK wat uiteindelijk resulteerde in een oproep  voor een dergelijke brug. Daarop zijn een aantal bruggen aangeboden, waarvan uiteindelijk de brug Ritsumasyl het meest geschikt lijkt. De aannemerscombinatie ging akkoord met het voorstel, waardoor de brug beschikbaar werd gesteld aan de gemeenten DDFK. Het is mooi om te zien dat een idee vanuit een kenniscafé op deze manier in de praktijk wordt gebracht!

In afwachting van een tweede leven

De oude brug is naar het terrein van Jongema Transport in Drachten gevaren, waar hij netjes ligt opgeslagen. Als de financiering rond is en het haalbaarheidsonderzoek – dat binnenkort door OHPEN Ingenieurs en Bartels wordt uitgevoerd – is voltooid, kan de brug aan zijn tweede leven beginnen. Wanneer de brug goed wordt gerenoveerd, kan hij naar verwachting nog ruim 50 jaar mee.