Contact
Hoofdkantoor OHPEN De Hoogte 7 9351 VN Leek +31594280123 Plan route
Direct contact Bel ons voor uw vragen+31594280123Of stuur een e-mail
Volg ons
Hoofdkantoor OHPEN De Hoogte 7 9351 VN Leek +31594280123 Plan route
Direct contact Bel ons voor uw vragen+31594280123Of stuur een e-mail
Volg ons

Purpose Tafel #3: “Rapid Circular Contracting”

15 August 2019

Tijdens alweer de derde Betekenisvol Aanbesteden bijeenkomst rondom de Purpose Tafel van Ohpen Ingenieurs en Onlanders stonden twee thema’s centraal:

  • Het onderzoek van de studenten van Hanzehogeschool Groningen over “meer contact, minder contract”
  • De presentatie van Erick Wuestman over Rapid Circular Contracting

 

rapid circulair contracting erick wuestman ohpen

“Meer contact, minder contract”

We begonnen met de presentatie van het onderzoeksrapport van de drie studentes van de minor Inkoopmanagement van de Hanzehogeschool Groningen. Bij de bijeenkomst op Purpose Day in november 2018 concludeerden we dat we weinig weten van de belemmeringen voor betekenisvol aanbesteden. Daarom zijn we de samenwerking met de hogeschool aangegaan. Ons doel was om studentopdrachten te werven voor de minor Inkoopmanagement. En zo meer kennis over betekenisvol aanbesteden te ontwikkelen.

Spijker op de kop

Dat is gelukt! De afgelopen 10 weken hebben JuliëtDemi en Mikaela voor Ohpen Ingenieurs een mooie praktijkopdracht uitgevoerd. Zij onderzochten welke belemmeringen we in de communicatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer ervaren, voorafgaand aan de aanbesteding. Oftewel belemmeringen tijdens de zogenaamde pre-concurrentiële marktdialoog.

Dit resulteerde in het adviesrapport “Meer contact, minder contract”. Aan de levendige discussie na de presentatie was goed te merken dat het onderwerp leeft en het onderzoek de spijker op de kop slaat.

Het onderzoek van de studenten heeft bovendien de tweede prijs gewonnen in de prestigieuze NEVI Purchase Promise Award 2019.

Wil je graag het volledige rapport inzien? Stuur dan een mailtje naar info@ohpen-ingenieurs.nl.

 

“Rapid Circular Contracting”

Erick Wuestman vertelde in zijn uitgebreide presentatie met vliegende vaart over de wereld van de circulaire economie. Hij schetst daarbij een aantal hoopvolle scenario’s, waarbij we door slimmer en anders organiseren een beter economisch model ontwikkelen.

“We zijn niet uit het stenen tijdperk vertrokken omdat de stenen op waren…”

Wat is RCC?

Rapid Circular Contracting (RCC) is een aanbestedingsvorm die gaat om het vinden van de juiste partner in een kort tijdsbestek, passend bij de duurzame en circulaire ambities van de opdrachtgevende organisatie. Pas na de selectie van de juiste partner (de feitelijke gunning) werken opdrachtgever en opdrachtnemer samen de ambities en inhoud van de opdracht uit in een wederzijdse overeenkomst. En dan start pas de uitvoering.

Liefdesbaby

Erick vergelijkt het met een liefdebaby: “In traditionele contracten zien we nog wel eens dat we een baby ontwerpen en vervolgens de goedkoopste ouders erbij kiezen. Je kan beter eerst elkaar vinden en dan samen een liefdesbaby maken.”

De ervaringen zijn veelbelovend. De methode past binnen de huidige wetgeving én levert uitstekende resultaten op. Niet in de laatste plaats omdat deze aanpak is gebaseerd op de 8 principes van Rapid Circular Contracting.

Bron afbeelding: presentatie Innovatie gericht circulair verantwoord inkopen, Erick Wuestman 2019

 

Het meest opmerkelijke principe is misschien wel “wie het weet, mag het zeggen” in plaats van de traditionele houding “wie betaalt, bepaalt”. Dit blijkt in de praktijk nog wel eens een lastige te zijn om consequent vol te houden.

Wil je graag de presentatie ontvangen? Stuur een mailtje naar info@ohpen-ingenieurs.nl.

 

Laatste bijeenkomst & stageopdrachten

Tijdens de vierde en tevens laatste bijeenkomst van de Purpose tafel van Ohpen Ingenieurs en Onlanders pakken we groots uit. We organiseren een mooi programma rondom de BuildinG Infra Innovatieproeftuin van Ohpen Ingenieurs, Polyciviel en BuildinG. Houd je mail in de gaten voor de definitieve datum en het programma.

De minor Inkoopmanagement van de Hanzehogeschool zoekt weer nieuwe stage- en afstudeerplekken voor hun studenten. De 10-weken stages starten in september en februari. Heeft u een inkoop gerelateerde vraag die de studenten kunnen uitzoeken neem dan brengen we u graag in contact!

Heb je een vraag, opmerking of suggestie over dit thema stel hem gerust via info@onlanders.nl of info@ohpen-ingenieurs.nl.