Contact
Hoofdkantoor OHPEN De Hoogte 7 9351 VN Leek +31594280123 Plan route
Direct contact Bel ons voor uw vragen+31594280123Of stuur een e-mail
Volg ons
Hoofdkantoor OHPEN De Hoogte 7 9351 VN Leek +31594280123 Plan route
Direct contact Bel ons voor uw vragen+31594280123Of stuur een e-mail
Volg ons

Vier pijlers voor een succesvolle samenwerking in bouwteam

05 March 2018

Samen met Koninklijke Oosterhof Holman, Royal Haskoning DHV en Gemeente Leeuwarden, realiseerden we het afgelopen jaar in een bouwteam de herinrichting van het Blokhuisplein Leeuwarden. Een prachtige klus, die mede door de locatie en het unieke design vol in de spotlights stond. Het proces waarmee dit werk tot stand kwam, bleek ook zeer interessant en leerzaam. In ruim een jaar tijd hebben we veel kennis opgedaan over de optimale samenwerking in een bouwteam.

Naar aanleiding van dit project, kunnen we stellen dat vier pijlers belangrijk zijn bij een succesvolle samenwerking in een bouwteam. Door vier blogs, die de komende weken zullen verschijnen, gaan we dieper in op de verschillende pijlers. Vier verschillende teamleden gaan je in deze blogs meer vertellen over hun visie op een succesvol bouwteam. We beginnen met een korte introductie van de vier onderwerpen die we gaan bespreken.

  1. Vertrouwen en commitment

Een succesvol bouwteam kan alleen functioneren als er onderling vertrouwen is. Met elkaar omgaan in een informele sfeer en verdergaan dan alleen een zakelijke samenwerking, wordt vaak onderschat. Een simpel etentje kan hierbij al een grote rol van betekenis spelen. Inzicht krijgen in de persoon achter de medewerker neemt veel barrières weg die een optimale samenwerking in de weg kunnen staan.

  1. Werken in de beste opstelling

We brachten de persoonlijke drijfveren van alle teamleden in kaart door middel van een ACT-meting, een persoonlijkheidsanalyse. Naar aanleiding hiervan kregen wij meer duidelijkheid over de ideale rolverdeling binnen het bouwteam, die vervolgens ook werd aangepast. Ook bleek het mogelijk om tijdens het project actief aan de slag te gaan met persoonlijke ontwikkelpunten die uit de meting naar voren kwamen.

  1. Effectief samenwerken

Een gezamenlijk doel en heldere doelstellingen creëren, zijn de eerste stappen voor een effectieve samenwerking. Maak een duidelijke agenda en voorkom hiermee zinloze vergaderingen. Formuleer samen heldere afspraken en zorg ervoor dat alle onduidelijkheden weggenomen worden. Het spoorboekje, een tijdsgebonden handleiding voor het werk, bleek een uitstekende basis voor een effectieve samenwerking. Een ander voorbeeld: om de juiste knowhow op het goede moment aan tafel te krijgen, werden specialistenteams gevormd die op afroep beschikbaar waren om aan te schuiven bij het bouwteam.

  1. Kansen signaleren en benutten

Het is van essentieel belang dat je vooraf goed nadenkt over het doel van het werken in een bouwteam. Wanneer hier goed over is nagedacht, kan een bouwteam nog meer opleveren dan vooraf is bedacht, vooral wanneer kansen en knelpunten tijdig worden gesignaleerd. Een proactieve werkhouding van alle teamleden is hierbij een vereiste.

Meer weten over onze ervaringen? Neem contact op met
Wijbrand Attema