Contact
Hoofdkantoor OHPEN De Hoogte 7 9351 VN Leek +31594280123 Plan route
Direct contact Bel ons voor uw vragen+31594280123Of stuur een e-mail
Volg ons
Hoofdkantoor OHPEN De Hoogte 7 9351 VN Leek +31594280123 Plan route
Direct contact Bel ons voor uw vragen+31594280123Of stuur een e-mail
Volg ons

Loempiamethode versterkt dijk Oostknollendam

De primaire functie van de Wormerringdijk en de Dorpsstraat in Oostknollendam is het achterland beschermen tegen het wassende water van De Zaan. In 2014 bleek echter dat de stabiliteit van de dijk aan zowel de binnen- als buitenzijde te wensen overliet. In plaats van een standaardoplossing met een damwand voor te stellen, bedachten we de ‘loempiamethode’ als dijkversterking, een eenvoudige én voordelige innovatie die de dijk weer aan de huidige veiligheidsnormen laat voldoen.

Facts
Jaar

2014

Opdrachtgever

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK)

Expertises

Dijkversterking, damwanden, beschoeiing

Locatie

Oostknollendam Noord-Holland

Contractvorm

UAV-gc

Het kader

Het project ‘Verbetering Boezemkade Oostknollendam’ van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier betrof het verbeteren van de dijk van Wormer naar Oostknollendam: de Wormerringdijk. De kruinhoogte van de dijk was niet overal voldoende, waardoor de kans bestond dat grote hoeveelheden water over de dijk zouden stromen. Dit kan leiden tot erosie van het binnentalud, waardoor de dijk zou kunnen bezwijken. Ook was de dijk in zijn geheel niet meer stabiel.

De innovatieve werkwijze

De ‘loempiamethode’ is aan de bovenkant van de dijk toegepast. Om te beginnen is de bestaande weg opgebroken en inclusief fundering verwijderd. Het ontstane cunet is op diepte gemaakt. Hierin is geotextiel aangebracht, met geogrid en een laag menggranulaat (puin). Vervolgens is het doek als een loempia dichtgevouwen met daarop een nieuw laagje puin. Tot slot is een laag asfalt aangebracht voor het autoverkeer, zodat de weg weer voldeed aan de gestelde verkeersveiligheidseisen. De slimmigheid is dat door toepassing van het geogrid een dunnere fundering toegepast kan worden en door het dichtgevouwen geotextiel de fundering dusdanig stijf is dat dit de stabiliteit ten goede komt.

Verdere werkzaamheden

Op het dijklichaam diende tevens bekleding te worden toegepast. Erosie door golfslag tast de buitendijk aan, waardoor de dijk uiteindelijk bezwijkt. Daarom is in het dorp aan de Zaankant nieuwe  damwand aangebracht. Buiten het dorp heeft de oever een geleidelijker verloop gekregen en is de kant verstevigd met stortsteen, met daaronder gevlochten wilgentenen en geotextiel. Het binnentalud is verzwaard door het aanbrengen van een steunberm van klei. Ook is het fietspad voorzien van een nieuwe deklaag.

Verbetering in cijfers

  • 1,1 km wegdek opengebroken
  • 5000 kubieke meter grondverzet
  • 3000 ton menggranulaat
  • 700 ton asfalt
  • 3500 ton stortsteen
Meer weten
over onze
diensten?
Neem contact op met
Stefan Heeres