Contact
Hoofdkantoor OHPEN De Hoogte 7 9351 VN Leek +31594280123 Plan route
Direct contact Bel ons voor uw vragen+31594280123Of stuur een e-mail
Volg ons
Hoofdkantoor OHPEN De Hoogte 7 9351 VN Leek +31594280123 Plan route
Direct contact Bel ons voor uw vragen+31594280123Of stuur een e-mail
Volg ons

GISsen naar de toekomst

We ontwerpen bij Ohpen Ingenieurs & Innovators niet alleen fysieke bruggen. Er wordt achter de schermen ook hard gewerkt aan het bouwen van digitale bruggen. Virtuele bruggen tussen wat we in de buitenwereld constateren en de computersystemen binnen en bij de klant. Sietse de Haan, GIS-professional bij Ohpen Ingenieurs & Innovators en onze klant Arjen van der Zee, uitvoerder bij Oosterhof Holman Groen, vertellen hoe de gedigitaliseerde toekomst van ons werk eruit gaat zien en wat Ohpen de klant kan bieden met GIS. En ver weg is deze toekomst niet. We werken al in meerdere projecten met deze digitale innovaties!

Op zoek naar een oplossing op maat?

Wij nemen binnen 48 uur contact met u op.

Contact ons

Bij Ohpen digitaliseren we het werk steeds verder. En dan gaat het nu niet over het digitaliseren van de administratie of wat de ICT backoffice allemaal regelt. Dit gaat over het digitaliseren van de werkprocessen van verschillende projecten in uitvoering. En dat gebeurd met GIS. “Omdat ons werk ruimtelijk van karakter is hebben we met veel geo-informatie te maken. Denk aan de vele bomen die we inspecteren voor onze klanten, of tracés van kabels en leidingen die we ontwerpen en waarvan we precies moeten weten waar die liggen zodat vervolgens op de goede plek aan de slag wordt gegaan. GIS is daarbij het hulpmiddel wat ons verder helpt”, vertelt Sietse de Haan. Hij ontwikkelt vanuit Ohpen Ingenieurs & Innovators verschillende GIS toepassingen voor interne projecten en projecten van klanten. Bijvoorbeeld voor Arjen van der Zee bij Oosterhof Holman Groen.

Voorheen was de klant veel tijd kwijt met het markeren van allerlei bomen die gesnoeid moesten worden, om vervolgens te zoeken waar alle takafval lag wat opgehaald moest worden. Dat kon makkelijker. Met behulp van GIS geeft Ohpen de mannen duidelijk in beeld waar elke afzonderlijke boom staat. Ter plekke passen ze met een simpel menuutje op de app op hun tablet of mobiel de status van de boom aan zodra hun werk is verricht. Zo is meteen duidelijk waar snoeiafval opgehaald moet worden en de opdrachtgever van onze klant ziet de voortgang en eventuele opmerkingen naar aanleiding van de Visual Tree Assessments.

Voordelen van werken met GIS

Beide heren zijn er volledig van overtuigd dat GIS de toekomst van het werken in de openbare ruimte is. “Je ziet dat de wereld steeds meer datagedreven werkt”, legt Sietse uit. “Neem bijvoorbeeld het advieswerk wat we bij Ohpen doen op gebied van klimaatadaptatie en energietransitie. Om in deze ingewikkelde onderwerpen de juiste keuzes te maken moet er heel veel informatie over een locatie ontsloten worden. Bijvoorbeeld de ligging en staat van het gas- en energienetwerk, de isolatiewaarde van verschillende woningen en allerlei demografische informatie. Deze info kan allemaal in GIS kaarten visueel gemaakt worden. Door de kaarten over elkaar te leggen kunnen we analyses maken en adviezen uitbrengen, waarmee de opdrachtgever beslist welke stappen er gezet worden.”

Maar ook in het beheer en onderhoud eisen steeds meer opdrachtgevers dat we datagedreven werken. Arjen vertelt dat meerdere gemeente dit al veel doen: “Denk aan inspecties van wegen, bruggen en viaducten. Het mooiste zou zijn als gegevens die we bij de inspectie in de app invoeren rechtstreeks in de database van de gemeente terecht komt, zonder extra tussenhandeling. Dat is nu nog niet zo. Maar daar ontwikkelt het zich zeker wel heen.” De voordelen van GIS zijn legio:

  • Lagere faalkosten, doordat er minder onduidelijkheid kan ontstaan
  • Voortgang en status per object of project is real-time zichtbaar voor collega’s en de klant
  • Versnelling van het ontwerp proces
  • Minder (administratieve) handelingen, geen aparte invoer meer vanaf allerlei formulieren

 

Heeft u ook behoefte om te kijken wat we met GIS voor uw werkzaamheden kunnen betekenen vraag ons dan gerust om eens samen te “GISsen naar de toekomst”.

Meer weten
over onze
diensten?
Neem contact op met
Sietse de Haan