We ontwerpen bij Ohpen Ingenieurs & Innovators niet alleen fysieke bruggen. Er wordt achter de schermen ook hard gewerkt aan het bouwen van digitale bruggen. Virtuele bruggen tussen wat we in de buitenwereld constateren en de computersystemen binnen en bij de klant. Sietse de Haan, GIS-professional bij Ohpen Ingenieurs & Innovators en onze klant Arjen van der Zee, uitvoerder bij Oosterhof Holman Groen, vertellen hoe de gedigitaliseerde toekomst van ons werk eruit gaat zien en wat Ohpen de klant kan bieden met GIS. En ver weg is deze toekomst niet. We werken al in meerdere projecten met deze digitale innovaties!
Bij Ohpen digitaliseren we het werk steeds verder. En dan gaat het nu niet over het digitaliseren van de administratie of wat de ICT backoffice allemaal regelt. Dit gaat over het digitaliseren van de werkprocessen van verschillende projecten in uitvoering. En dat gebeurd met GIS. “Omdat ons werk ruimtelijk van karakter is hebben we met veel geo-informatie te maken. Denk aan de vele bomen die we inspecteren voor onze klanten, of tracés van kabels en leidingen die we ontwerpen en waarvan we precies moeten weten waar die liggen zodat vervolgens op de goede plek aan de slag wordt gegaan. GIS is daarbij het hulpmiddel wat ons verder helpt”, vertelt Sietse de Haan. Hij ontwikkelt vanuit Ohpen Ingenieurs & Innovators verschillende GIS toepassingen voor interne projecten en projecten van klanten. Bijvoorbeeld voor Arjen van der Zee bij Oosterhof Holman Groen.
Beide heren zijn er volledig van overtuigd dat GIS de toekomst van het werken in de openbare ruimte is. “Je ziet dat de wereld steeds meer datagedreven werkt”, legt Sietse uit. “Neem bijvoorbeeld het advieswerk wat we bij Ohpen doen op gebied van klimaatadaptatie en energietransitie. Om in deze ingewikkelde onderwerpen de juiste keuzes te maken moet er heel veel informatie over een locatie ontsloten worden. Bijvoorbeeld de ligging en staat van het gas- en energienetwerk, de isolatiewaarde van verschillende woningen en allerlei demografische informatie. Deze info kan allemaal in GIS kaarten visueel gemaakt worden. Door de kaarten over elkaar te leggen kunnen we analyses maken en adviezen uitbrengen, waarmee de opdrachtgever beslist welke stappen er gezet worden.”
Maar ook in het beheer en onderhoud eisen steeds meer opdrachtgevers dat we datagedreven werken. Arjen vertelt dat meerdere gemeente dit al veel doen: “Denk aan inspecties van wegen, bruggen en viaducten. Het mooiste zou zijn als gegevens die we bij de inspectie in de app invoeren rechtstreeks in de database van de gemeente terecht komt, zonder extra tussenhandeling. Dat is nu nog niet zo. Maar daar ontwikkelt het zich zeker wel heen.” De voordelen van GIS zijn legio:
Heeft u ook behoefte om te kijken wat we met GIS voor uw werkzaamheden kunnen betekenen vraag ons dan gerust om eens samen te “GISsen naar de toekomst”.